EN INBLICK I VÅR VÄRLD

 

Berg-och-dalbana på Liseberg

2011-07-17 Skrivet av Anna

Sedan Linn fick diabetes typ 1 har vi varit på Liseberg tre gånger. Vid första besöket sommaren 2009 fick vi fylla på henne med extra frukt hela dagen för att undvika känningar. Förra året var scenariot det motsatta - trots flera extra insulininjektioner låg hon högt hela eftermiddagen, kvällen och natten. Vid årets besök åkte blodsockret berg-och-dalbana, se bilden till höger.

Det är inte alltid så lätt att förstå vad som händer med Linns blodsocker. Då gäller det att tänka logiskt och göra sitt bästa. I efterhand försöker vi dock alltid analysera blodsockerkurvan tillsammans med andra variabler såsom insulindoser, mängden kolhydrater i maten, den fysiska aktivitetsnivån etc för att om möjligt finna samband och förklaringar som kan hjälpa oss i beslutsprocessen i framtiden. Ibland får vi acceptera att diabetesen helt enkelt spelar oss ett spratt.

Några reflektioner kring blodsockerkurvan till höger:

  1. -Om tillväxthormoner syntes på utsidan skulle livet som förälder till ett barn med diabetes vara mycket enklare. Då hade Linn fått en högre insulindos till frukost den här morgonen och hon hade sluppit att känna sig trött en stund senare på grund av ett blodsockervärde på 14,1 mmol/l. Tidigare, när vi använde pennregim, kunde vi ana vilka dagar Linn hade höga nivåer av tillväxthormoner i kroppen. Då steg hon nämligen i blodsocker mellan klockan 03:30 och 06:00. Sedan Linn började använda insulinpump har vi ställt in en högre basaldos på efternatten för att slippa gryningsfenomenet. Den här natten lyckades vi så bra att vi inte anade att det var höga nivåer av tillväxthormoner i Linns kropp.

  2. -Vi gav extra insulin i samband med det höga blodsockervärdet efter frukost. Mindre än vanligt dock då Linn reagerar annorlunda på extrainsulin vid pumpregim, inga gamla principer tycks gälla. Vi höjde också basaldosen med 30 procent under bilresan till Göteborg. Det visade sig vara alltför mycket med tanke på den känning Linn fick när vi kom in på Liseberg. Hon blev plötsligt enormt trött och yr. Blodsockermätaren visade 1,8 mmol/l. Efter en stund var hon på benen igen och åkte Lisebergbanan med ett stort leende på läpparna.

  3. -Insulindosen till lunch var perfekt. Linn åt köttbullar med potatis och brunsås.

  4. -Linns blodsocker sjönk inte mellan lunch och mellanmål. Det är ett vanligt fenomen om hon inte utför någon fysisk aktivitet. Att ta sig från attraktion till attraktion är alltså inte tillräckligt för Linn. Nu när vi har pumpregim hade vi kunnat öka basaldosen temporärt under några timmar. Det kommer vi testa nästa gång det blir en mindre aktiv eftermiddag.

  5. -Till mellanmål fick Linn en kula vaniljglass. Vi använde oss av kombibolus för att slippa ett högt blodsocker flera timmar senare, det lyckades.

  6. -Middagen serverades senare än vanligt. Med facit i hand borde vi ha gett Linn ett extra mellanmål eller sänkt basaldosen under seneftermiddagen. Nu låg hon onödigt pressat i blodsocker innan middagen.

  7. -Middagen åt vi på Heaven 23 på Hotel Gothia Towers där vi också bodde. För första gången fick Linn äta en hel King Size räksmörgås. Lyckan var total. Hon njöt verkligen. Att äta bröd till middag/kvällsmat brukar inte vara framgångsrikt så det undviker vi normalt sett. Nu valde vi att testa eftersom det finns helt andra möjligheter med pumpregim. Vi höjde insulindosen trots att det var samma mängd kolhydrater som vanligt och vi använde oss av kombibolus. Blodsockerkurvan avslöjar att vi inte lyckades så bra. Nästa gång ska vi ta en högre insulindos. Vi ska också höja basaldosen under kvällen och natten.

Fördelen med pumpregim blev enormt tydlig den här kvällen. Istället för att ge en extra insulininjektion med risk för låga blodsocker senare på natten kunde vi dels ge extra insulin genom ett enkelt knapptryck på pumpen och dels höja basaldosen. Det hade varit omöjligt med pennregim. Tack vare att vi korrigerade aktivt och följde blodsockret under natten så låg Linn på perfekta 4,1 mmol/l före frukosten nästa morgon.

Det gäller att testa sig fram, dokumentera och fatta klokare beslut. De här reflektionerna illustrerar hur vi använder oss av blodsockerkurvan tillsammans med de andra variablerna för att i framtiden få hjälp i beslutsprocessen. Sedan Linn började använda pumpregim tycks inga gamla principer gälla. Vi är nybörjade på nytt.

Avslutningsvis vill jag berätta att vi hade en underbar dag på Liseberg med strålande solsken vilket förstås också resulterade i långa köer. Linn gillade att vi hade köpt Quick Pass-biljetter. Vid tre tillfällen kunde hon och Jonny passera ordinarie attraktionskö. ”Vi är ju på Liseberg för att åka berg-och-dalbanor, inte stå i kö” sade hon. På söndagen besökte vi Slottsskogen där vi tittade på älgkalvar, sälar och pingviner. Vi spelade också äventyrsgolf innan bilen rullade hemåt mot Linköping igen. En mycket lyckad minisemester och en bra start på Jonnys ledighet.

Tillbaka

VÅR BLOGG

Kommentera gärna inlägget genom att skicka ett mail till oss.

Vi valde att äta King Size räksmörgås på restaurang Heaven 23 där vi på köpet fick en oslagbar utsikt över Göteborg. Läs mer om den berömda räksmörgåsen på Gothia Towers hemsida.

Det var inte bara Linn som åkte berg-och-dalbana på Liseberg. Även hennes blodsocker hade berg- och dalbaneliknande svängningar den här dagen. Genom att analysera den här blodsockerkurvan tillsammans med andra variabler såsom insulindoser, mängden kolhydrater i maten, den fysiska aktivitetsnivån etc så lärde vi oss en hel del.

Linn spelar äventyrsgolf i Slottsskogen.

Linn och Jonny åker FlumeRide. Banan är 610 meter lång och har en topphastighet på 60 km/h.