EN INBLICK I VÅR VÄRLD

 

Insulinpump eller inte - det är frågan

2011-05-19 Skrivet av Anna

I ett tidigare blogginlägg nämnde jag att vi åter funderar på insulinpump. Tanken har funnits där till och från under en längre tid men det är egentligen först nu när Linns sönderstuckna mage och skinkor smärtar vid näst intill alla injektioner som vi funderar på allvar.

Dessutom är Linns diabetes svårinställd sedan i höstas och vi hittar inga tillfredsställande lösningar med pennregim. Vi blev också positivt överraskade när Linn använde FreeStyle Navigator systemet under fem dygn. Det fungerade nämligen bra att ha en sensor/sändare fastsatt på armen och en mottagare inom en 3 meters radie.

Linn vill ha en insulinpump om den är liten och smidig, sitter fast direkt på kroppen utan några slangar, är vattentät, har en inbyggd sensor/sändare som kontinuerligt skickar glukosvärden till en iPhone-liknande fjärrkontroll som man också kan styra pumpen med. Dessvärre finns inte den drömpumpen på marknaden idag.

När man bor i Linköping tillhör man Landstinget i Östergötland och då har man tre pumpar att välja emellan. Det är Animas 2020, Paradigm Veo och Accu-Chek Combo.

Det märks när Linn ska sova att det är många funderingar som rör sig inom henne. Insulinpump eller inte - det är frågan. Ett stort beslut när man är 8 år. Jag känner att jag inte kan fatta beslutet åt henne. Det är hon som har diabetes och som ska bära med sig pumpen dag som natt året runt. Jag kan bara ge henne mitt stöd och information samt stötta henne till hundra procent i det beslut hon fattar.

Eftersom drömpumpen inte finns så är svaret inte helt självklart för Linn. Hon är dock trött på att näst intill alla injektioner numera gör ont. Här om veckan sade hon:

  1. ”Det kanske inte är så konstigt att magen är full med blåmärken och att nästan alla injektioner gör ont. Magen är nog trött på alla stick. Jag har ju tagit många injektioner sedan jag fick diabetes!”

Helt klart blir det många injektioner. Sedan 11 januari 2009 när Linn fick diagnosen diabetes typ 1 har hon tagit knappt 4 800 injektioner i sin lilla mage och vi har gett henne knappt 1 800 injektioner i skinkorna som också är fulla med blåmärken.

Just nu lutar det mot insulinpump. Här om kvällen var det 50 - 50 och igår var det 90 - 10. Vi har därför bokat ett besök på Diabetesmottagningen för att få mer information.

Den största fördelen med pump - utöver att diabetesbehandlingen blir mindre smärtsam för Linn - är att det finns fler möjligheter att hitta rätt med insulindoserna. Det jag kan känna en viss oro för är ketoacidos som kan utvecklas enormt snabbt vid stopp i pumpen. Orsaken till det är att man har en sådan liten insulindepå när man endast använder direktverkande insulin. Nu tar vi dock så många blodsockervärden så vi borde upptäcka det i tid.

Även om dygnen med FreeStyle Navigator systemet har lugnat oss en aning så känner vi också en viss oro inför att Linn inte kommer gilla att ha en ständig följeslagare i form av en insulinpump. Kommer hon att tycka att den är i vägen när hon simmar, klättrar etc. Här om kvällen sade hon:

  1. ”Insulinpennorna tar vi bara fram i samband med måltid och när jag ligger högt i blodsocker. Insulinpumpen kommer alltid att vara med...”

Vi återkommer när beslutet är taget!

Tillbaka

VÅR BLOGG

Kommentera gärna inlägget genom att skicka ett mail till oss.