EN INBLICK I VÅR VÄRLD

 

Internationella Psoriasisdagen

2010-10-29 Skrivet av Anna

Den 29 oktober firas Internationella Psoriasisdagen runt om i världen. Syftet med dagen är att öka kunskapen om psoriasis och förståelsen för hur det kan vara att leva med sjukdomen. Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som drabbar både hud och leder. Nya forskningsrön visar att psoriasis är en systemsjukdom som kan drabba fler av kroppens organ.

Jag har haft sjukdomen i över 25 år. Psoriasis i huden karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller. Detta syns som fjällande rodnande torra fläckar på huden och i hårbotten. Intensiteten och utbredningen har varierat en hel del under åren och som sämst var jag i början på 2000-talet. Då var stora delar av ryggen och skinkorna täckta av fläckar och när jag böjde mig framåt eller åt sidan så sprack placken och det började blöda. Det var både smärtsamt, krävande och kostsamt. Dessutom kunde bemötandet från omgivningen kännas jobbigt.

Numera har jag bara psoriasis i hårbotten och hörselgångarna (som har lett till rosfeber vid två tillfällen) samt enstaka fläckar på kroppen. Tack vare framgångsrik behandling är jag i princip utläkt. Vändningen kom när jag började äta höga doser av kosttillskott i kombination med UVB-ljusbehandling 2-3 gånger/vecka.

Psoriasisforskare i Linköping har studerat olika immunologiska faktorer i blodet hos psoriasispatienter före och efter ljusbehandling, och det har visat sig att halterna av dessa faktorer är oförändrat höga även när patienterna är utläkta. Psoriasis är med andra ord en sjukdom som finns även när den inte syns. Och i en kropp som alltid går på högvarv kan det vara lättare för andra sjukdomar att få fäste säger Charlotta Enerbäck som leder forskargruppen.

Klicka här för att komma till Psoriasisförbundets hemsida.

Tillbaka

VÅR BLOGG

Kommentera gärna inlägget genom att skicka ett mail till oss.