Diabetesgåta på väg mot lösning – eller?!

Rubriken Diabetesgåta på väg mot lösning väcker hopp. Och jag hoppas innerligt att professor Åke Lernmark hittar något i TEDDY-studien. Men jag är rädd för att TT har gjort en felaktig tolkning och att budskapet som sprids är vilseledande. Därför sänker jag min förväntan för att inte återigen behöva bli alltför besviken.

Läs professor Johnny Ludvigssons kommentar till TT:s artikel:

Vad gäller virus som orsak till typ 1 diabetes så beskrevs den misstanken redan 1927 i en vetenskaplig artikel, aktualiserades på allvar i slutet av 1960-talet, ”bevisades i slutet av 1970-talet” men än så länge har ändå ingen kunnat påvisa något specifikt virus som orsak till typ 1 diabetes. Vi kan förvisso hoppas på att TEDDY-studien hittar något, vilket man dock såvitt jag vet hittills inte gjort. Tvärtom publicerade man nyligen en vetenskaplig rapport där man tyvärr inte kunde finna något tecken alls på virus som orsak till typ 1 diabetes!

Läs mer här.

Jag önskar att min magkänsla är fel och att TT har tolkat professor Åke Lernmark rätt. För även om den här upptäckten inte skulle hjälpa Linn och alla de andra med diabetes typ 1 så skulle den kunna förhindra att du och jag insjuknar. Och alla andra nära och kära som vi tycker mycket om. Och även de vi tycker mindre om. För typ 1 diabetes är en sjukdom som man inte ens önskar sin värsta fiende.

 

Besök vår Insamling till förmån för Barndiabetesfonden som genomförs med hjälp av Charity Storm under perioden 14 november 2013 till 21 februari 2014.

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


+ fem = 12