Skövde SS nyårstradition – 100 x 100

Sedan mitten av 90-talet har elitsimmarna i Skövde Simsällskap simmat hundra gånger hundra meter på årets sista dag. En riktig nyårstradition alltså! De senaste åren har simmarna från B-gruppen också deltagit. För Linns del var det andra gången hon tog sig an utmaningen – för det är en utmaning att simma 10 km på högst tre timmar.

Linn och Tuva simmade på banorna intill varandra, nästan helt synkroniserat. Bakom sig hade de Sara och Liesel. Alla fyra simmade lugnt och harmoniskt och de höll sina starttider enligt plan. Med några minuters marginal klarade de utmaningen trots att de tog det riktigt lugnt de sista tre hundringarna.

Foto: Janne Andersson Skövde Nyheter

Ur ett blodsockerperspektiv kunde Linn ha haft en bättre uppladdning. CGM:en och blodsockermätaren visade konstant låga värden under natten trots att vi sänkte basaldosen (insulindosen som insulinpumpen pumpar in under hela dygnet) 30 procent och gav Linn druvsocker gånger flera. Hon vaknade dock på fina 4,8 mmol/l.

Klockan 09:20 (10 minuter före simstarten) visade CGM:en ??? vilket betyder att systemet inte kan få ett giltigt blodsockervärde från sensorn. Tyvärr kan det bli så när man startar om sensorn flera gånger och försöker hushålla med skattebetalarnas pengar. Ibland fungerar sensorn utmärkt efter sju dagar och ibland fungerar den inte alls. Linn kollade då blodsockret via ett stick i fingret och kom därefter till mig. Mätaren visade 13,1 mmol/l. Jag trodde inte det var sant! Linn hade ätit en banan klockan 09:00 när CGM:en visade 3,2 mmol/l. Helt klart måste det äkta blodsockret ha varit betydligt högre då. CGM:en hade alltså spelat oss ett spratt.

Under den tre timmar långa aktiviteten (09:30-12:30) kollade vi blodsockret via ett stick i fingret vid tre tillfällen. Då såg det desto bättre ut:

  • Klockan 10:20 visade blodsockermätaren 7,6 mmol/l. Linn fick 6 gram druvsocker.
  • Klockan 10:45 visade blodsockermätaren 6,6 mmol/l. Linn fick 6 gram druvsocker.
  • Klockan 11:35 visade blodsockermätaren 4,9 mmol/l. Linn fick 12 gram druvsocker.
  • Klockan 12:05 gick jag på min magkänsla. Linn fick 6 gram druvsocker.
  • Klockan 12:30 hade Linn simmat klart. Blodsockermätaren visade 6,7 mmol/l. Linn primade bort eventuella luftbubblor i slangen och tog därefter en stor dos insulin. Därefter åt hon sitt mellanmål.

Jag kan också passa på och berätta att jag höjde Linns basaldos från 0,400 E/tim till 0,900 E/tim mellan klockan 10:30 och 11:30 (förändringen påverkar Linns blodsocker med en timmes fördröjning under fysisk aktivitet). Av erfarenhet vet jag nämligen att Linns blodsocker brukar stiga i slutet på ett långt träningspass. Nu slapp hon bli hög och dessutom fick hon tugga i sig några druvsocker under den sista timmen.

Även om Linns blodsocker var lågt under natten och oväntat högt innan simstarten så lyckades vi totalt sett ganska bra. Linn klarade att simma 10 km under tre timmar vilket var hennes mål.

Knappt 20 simmare från Skövde SS deltog i nyårstraditionen. Grattis till alla som klarade utmaningen!

 

Besök vår Insamling till förmån för Barndiabetesfonden som genomförs med hjälp av Charity Storm under perioden 14 november 2013 till 21 februari 2014.

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


fyra − = 3