Tankar kring året som gått – 2013

2013 börjar gå mot sitt slut och det är dags att titta tillbaka i backspegeln och summera året som gått. Gårdagen är historia och den kan vi inte fylla med mera innehåll men vi kan lära oss ett och annat genom att reflektera över vad som hände respektive inte hände. Faktum är att mina tidigare årssummeringar också har börjat med dessa rader. Men varför formulera om texten när budskapet känns rätt också i år.

2013 har inneburit en ny bostadsort för oss – Skövde! En liten men stor stad på något sätt! Eller som någon sade: En storstad i miniatyr! Arenabadet, Billingens fritidsområde och Balthazar Science Center är tre platser som är värda ett besök om du har vägarna förbi. När jag tittar tillbaka i backspegeln kan jag konstatera att vi lämnade tryggheten i Linköping och kastade oss handlöst utför. Det var ett läskigt beslut men det enda rätta. Linn älskar att simma och att inte låta henne göra det hon älskar mest av allt finns inte på världskartan, se tidigare blogginlägg. Valet föll på Skövde, en stad i framkant när det gäller bassängrening. Det som gör Skövde unikt är dock Billingen, ett berg nästan mitt i stan. Billingens fritidsområde är en arena för motion, rekreation och upplevelser. Ett område vi uppskattar enormt mycket.

I samband med allt nytt skapade vi också en modernare hemsida. Syftet med bloggen är dock densamma. Vi vill ge dig som läsare en inblick i vår värld – helt enkelt vår resa genom livet. Linns typ 1 diabetes finns med henne och påverkar familjen 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året och därför är många blogginlägg diabetesrelaterade. Jag skriver naket och ärligt för jag tror inte på att försköna bilden. Jag hoppas också att vår blogg andas optimism och att den ger styrka, hopp och framtidstro.

Under 2013 har vi lyckats prestera 217 blogginlägg inklusive det du läser nu jämfört med 19 blogginlägg förra året. Linn har skrivit sex blogginlägg och Jonny har skrivit sitt allra första. Det inlägg som har flest unika träffar är dock Ökad kunskap och förståelse – del 3 som Marika skrev. Det ska jag ta till mig och under 2014 planerar jag att bjuda in fler gästbloggare.

Foto: Janne Andersson Skövde Nyheter

Som jag redan har berättat var beslutet att flytta läskigt men det enda rätta. Vi har bara Linn till låns. Åren hon bor hemma vill vi stötta hennes drömmar och mål och ge henne förutsättningar att må bra idag och imorgon. Redan efter 3-4 veckor i Skövde minskade Linns nästäppa så pass mycket att hon kunde ta bort sin extra kudde i sängen. Det kändes hoppfullt och vi visste då att vi hade tagit rätt beslut. Men dessvärre visade det sig strax efter att nästäppan slår till med full kraft i samband med simtävlingar och sitter i upp till en vecka. Och under juni månad när Skövde SS tränade utomhus i den klorerade bassängen på Billingebadet var Linn konstant täppt. Det resulterade i att vi valde att simma inomhus på Arenabadet resten av sommaren trots att solen lyste. Linn missade värdefull träning i långbana och jag missade mycket frisk luft och sol. Men det är så vår verklighet ser ut just nu. Och då gäller det att försöka göra det bästa av situationen.

Linn har trivts bra från första dagen i Skövde – både i skolan, i simgruppen och med pianoundervisningen. Och det är det allra viktigaste för oss. Barn är underbart anpassningsbara. Ganska snart konstaterade Linn glatt att hon numera har vänner både i Linköping och i Skövde. Jag älskar hennes positiva förhållningssätt och ibland praktiserar hon principerna vi lär henne bättre än vi gör.

Jonny som har arbetat som IT-konsult på Sogeti, ett stort internationellt företag, sedan 1999 hade förmånen att få byta kontor. Det gjorde flyttprocessen lite enklare för oss. Men förändringen blev trots det ganska stor. Dels arbetar färre konsulter vid Skövdekontoret och dels sitter merparten av konsulterna ute hos kund. När Jonny dessutom hamnade i den mycket ovana situationen att sitta på avbytarbänken (utan debiterbara uppdrag) blev han ganska ensam på kontoret. Det var förstås inte den bästa starten i en ny stad. Men som Jonny säger: ”Att etablera nya kundkontakter tar tid och det gäller att ha tålamod!” Och på senare tid har Jonny haft debiterbara uppdrag på heltid så framtiden känns hoppfull. När jag tittar tillbaka i backspegeln kan jag också konstatera att Jonny har flugfiskat betydligt mera under 2013 jämfört med tidigare år. Det är en av fördelarna med Skövde – det är närmare till fina fiskevatten.

Med tanke på att vi flyttade närmare mina rötter är det lätt att tro att jag hade lättast för att anpassa mig till vår nya livssituation. Men så var det inte. Det kändes länge som vi var på tillfälligt besök. Jag trivdes inte och jag längtade ”hem” till Linköping. En märklig känsla som jag inte riktigt kan förklara. En orsak var alldeles säkert vårt tillfälliga boende. För mig är boendet enormt viktigt och jag måste erkänna att jag delvis har förträngt den första halvan av 2013. Men jag minns tillräckligt mycket för att uppskatta det jag har idag än mer. En annan fördel med Skövde värd att nämna är att prestationshetsen är mindre här. Och det tycker jag är positivt! Och så får jag kvalitetstid med min syster och de andra i mycket högre utsträckning än tidigare.

Och så knyter vi ihop den här årssummeringen med lite diabetesreflektioner. Linns diabetes typ 1 är fortfarande oförutsägbar och hon känner sällan sina låga och höga blodsockervärden men tack vare att tekniken går framåt känns sjukdomen mer hanterbar än tidigare. Under 2012 och 2013 när Linn har haft insulinpumpbehandling och blodsockermätare kompletterat med kontinuerlig glukosövervakning (CGM) har hon varken krampat eller varit medvetslös. Det är vi enormt tacksamma för. Linn upplever också att hon mår bättre. Den största förändringen för min del inträffade i september månad när vi fick tillgång till mottagaren till Dexcom G4 PLATINUM-systemet. Sedan dess ställer jag inte längre klockan var 90:e minut utan jag vaknar av larmet från mottagaren. Det kan innebära att jag vaknar tio gånger under en natt men det kan också innebära att jag får sova en hel natt (vilket har hänt en gång). Med tanke på att mitt sömnkonto står på minus och att jag har haft extremt sönderhackad sömn i 3-4 år så är det inte konstigt att min kropp har börjat säga ifrån under året. Högre hjärtfrekvens i vila och minnessvårigheter är de mest påtagliga symtomen.

Om ni har läst tidigare inlägg så vet ni att diabetes typ 1 är en allvarlig sjukdom som är obotlig om inte stora framsteg görs i framtiden. Ni vet också att vi möts av mycket okunskap och fördomar. Filmen om Linn som jag gjorde 2009 illustrerar tiden före respektive efter hon fick diagnosen. En del som har sett filmen har dock uttryckt att den rullar för snabbt – för snabbt för att man ska hinna reflektera över innehållet. Sedan januari i år finns filmen också i bokform. Ta gärna en titt i Boken om Linn om du inte redan har gjort det.

Under hösten tog jag också kontakt med Skövde Nyheters reporter Anna Nyberg. Läs gärna reportaget Linn vägrar att bli ett offer för sin sjukdom som publicerades i papperstidningen den 14 november på sidorna 16-17.

Inför Världsdiabetesdagen den 14 november i år valde jag att publicera en rad inlägg som hade ett syfte: att öka kunskapsnivån och förståelsen kring sjukdomen diabetes typ 1. För okunskap är farligt – okunskap kan döda! I sista delen utmanade vi Linn, oss själva och dig. Vi drömmer nämligen om att vi en dag ska kunna säga att Linn, Nils, Josefin, Emma, Egil och alla de andra hade diabetes typ 1 men att sjukdomen nu är utrotad. Men för att det ska bli verklighet behövs mycket mer forskning och forskning kostar pengar. Besök gärna vår Insamling till förmån för Barndiabetesfonden som genomförs med hjälp av Charity Storm under perioden 14 november 2013 till 21 februari 2014. Ett bidrag glädjer inte bara oss utan ger framtidshopp till 50 000 barn, ungdomar och vuxna med diabetes typ 1 i Sverige.

Och till sist vill jag avsluta med dessa rader: Ta inte någon eller något för givet. Känn tacksamhet för det du har. Vårda dina relationer och visa din uppskattning. Lär dig att förlåta. Försök att fokusera på det som är bra och lägg inte för mycket energi på det som är mindre bra. Det viktiga är inte hur du har det utan hur du tar det.

Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt År! Vi ser fram emot 2014! Hoppas du också gör det! Carpe Diem!

 

Besök vår Insamling till förmån för Barndiabetesfonden som genomförs med hjälp av Charity Storm under perioden 14 november 2013 till 21 februari 2014.

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


+ 4 = nio