Höstsimiaden ur ett blodsockerperspektiv

Att reglera blodsockret i samband med fysisk aktivitet kan vara mycket svårt. Att reglera blodsockret i samband med infektioner kan vara ännu svårare. Tänk er den kombinationen och så lite tävlingshormoner på det. Som jag skrev i lördagens blogginlägg så var Linn rejält täppt i näsan inför Höstsimiaden i Alingsås. Men eftersom hon kände sig pigg gav vi henne klartecken att tävla. För att göra en lång historia kort så krävde Linn cirka 30-40 procent mer insulin för att uppnå bra blodsockerkontroll än innan hon blev täppt i näsan. Dessutom höjde vi insulindoserna ytterligare för att möta upp tävlingshormonerna. Jag måste erkänna att det kändes lite läskigt att ge Linn så mycket insulin. Ibland sjunker nämligen insulinbehovet hastigt när en virusinfektion lämnar kroppen och då är risken för allvarliga känningar stor.

Trots tävlingshormoner och förkylningsbaciller låg blodsockret mellan 4,3 mmol/l och 8,8 mmol/l under hela dagen. Fantastiskt bra! Analysarbetet och den preliminära planen med insulindoser och matintag som jag gjorde dagen innan är en förklaring. En annan förklaring är att vi kollade Linns blodsocker via ett tjugotal stick i fingret under dagen och agerade enligt plan. Dessutom kändes det som om vi fick hjälp av någon magisk kraft.

Förresten, jag måste berätta om när vi var på Barndiabetesmottagningen i tisdags. När diabetesläkare gick igenom Linns insulindoser så utbrast hon: ”Vad hände i söndags?” Det säger det mesta! Insulinprofilen var inte i närheten av någon annan dag. Linn har aldrig tidigare fått så mycket insulin. Men med facit i hand så krävdes det!

På lunchpausen tog jag en långpromenad. Som ni kan se så passade jag på och ta en fin bild då. Jonny och Linn tog en kortare promenad. Jonny beskrev efteråt att Linn inte var sitt vanliga jag. Hon gäspade och kändes allmänt seg. Han frågade om hon kände sig lågtrött (trött på grund av lågt blodsocker), fysisk trött (hon hade trots allt simmat sex sprintlopp under förmiddagen) eller sömnigt trött (hon hade gått upp tidigt vilket hon i och för sig brukar göra på tävlingsdagar när vi har en bit och åka). På den frågan svarade Linn att hon var sömnigt trött och att hon helst skulle vilja lägga sig och sova. Samtidigt larmade CGM-systemet. På displayen stod det 2,2 mmol/l. Otäckt lågt! Men eftersom CGM:en hade larmat falskt lågt till och från hela förmiddagen så valde de att ta ett blodsocker via ett stick i fingret. Blodsockermätaren visade 6,4 mmol/l.

Utan tvekan är det så att vi har blivit beroende av CGM-systemet. Vi saknar det något alldeles förfärligt de stunder det inte fungerar tillfredsställande eller vid uppstarten av en ny sensor. Under tävlingsdagar är det extra svårt. Jag vill helst inte störa Linn med frågor och extra blodsockermätningar via ett stick i fingret. Men jag måste! Det är helt enkelt omöjligt att tolka hennes kroppsspråk. Ett lågt blodsocker som är på väg att utvecklas till en allvarlig känning ter sig lika som när Linn är laddad och fokuserad inför ett lopp. Vid dessa tillfällen går hon in i sig själv och är knappt kontaktbar. En vanlig dag är det ett varningstecken men under en simtävling är det ett helt normalt tillstånd.

Att Linn kände sig helt pigg från sin förkylning var nog inte hela sanningen, snarare hennes önskan. Det är imponerande att hon presterade som hon gjorde. Hade jag varit så genomtäppt är det tveksamt om jag hade tävlat, eller det kanske jag hade gjort – tävlingsmänniskor som vi är!

Hur det gick för Linn i tävlingen kan ni läsa om i blogginlägget Rapport från Höstsimiaden i Alingsås. Titta också gärna på filmklippet när hon simmar 100 meter medley.

 

Besök vår Insamling till förmån för Barndiabetesfonden som genomförs med hjälp av Charity Storm under perioden 14 november 2013 till 21 februari 2014.

2 Kommentarer

  1. Hej! Jag gör en undersökning om diabetes typ 1 och skulle bli jätteglad ifall ni skulle kunna besvara dessa 2 frågor!
    TACK
    https://docs.google.com/forms/d/11Try-dYfWxd01aMxFBZ1c2P5LRnQvLd5XRPTXwaUZUU/viewform

    • Nu har vi svarat på dina frågor!
      Anna

Lämna en kommentar


+ 7 = tio