Ökad kunskap och förståelse – del 14

Idag är det Världsdiabetesdagen. World Diabetes Day startades av International Diabetes Federation och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen. Från och med 2007 är också FN med i arbetet att bekämpa ökningen av sjukdomen. Att dagen för firandet är vald till den 14 november beror på att Frederick Banting är född den dagen, det var han som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet.

Sedan 1 november har jag dagligen publicerat nya och gamla läsvärda blogginlägg som har haft ett syfte: att öka kunskapsnivån och förståelsen kring sjukdomen diabetes typ 1. Om jag har lyckats får du som läsare avgöra.

Jag vill på intet sätt påstå att jag äger sanningen. I vår blogg får du en inblick i vår värld – helt enkelt vår resa genom livet. Jag har också tagit hjälp av Marika för att illustrera hur det kan gå när man möts av okunskap inom vården och Ami för att illustrera hur en ketoacidos kan te sig. Tack till er båda!

Som du säkert har förstått om du har läst alla delarna så gör vi vårt bästa 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året för att Linn ska må bra idag men också imorgon. Vi agerar utifrån den kunskapsnivå vi har idag. Och vi är självklart inte sämre än att vi kan ändra oss när vi får nya insikter. Som Steinbeck sade:

”Förmågan att idag tänka annorlunda än igår skiljer den vise från den envise!”

Livet blir aldrig sig likt men det blir spännande och roligt men nya förutsättningar. Varje morgon när jag vaknar känner jag tacksamhet över att Frederick Banting och Charles Best upptäckte insulinet i början på 20-talet. Utan insulin skulle Linn dö! Vi är också tacksamma för att utvecklingen har gått framåt och att Linn har tillgång till en avancerad och vattentät insulinpump med CGM. Dessutom är vi enormt tacksamma för att Linn har valt att fortsätta vara glad och ha en positiv inställning till livet.

Teckningen, som Linn ritade 2009 strax efter insjuknandet, illustrerar hennes dröm – att hennes betaceller börjar producera insulin igen. Vi såg nämligen en film första dagen på sjukhuset som beskrev insulinet som en nyckel. En nyckel som låser upp cellerna så att sockret kan komma in. Jag tycker det är en bra liknelse och Linn förstod direkt hur det hänger ihop.

Vi drömmer om att vi en dag ska kunna säga att Linn hade diabetes typ 1 men att sjukdomen nu är utrotad. Hoppet lämnar oss aldrig! Men för att det ska bli verklighet behövs mycket mer forskning och forskning kostar pengar. Vi försöker bidra med vår del genom att bland annat vara månadsgivare i Barndiabetesfonden. Under perioden 14 november 2013 till 21 februari 2014 (Linns 11-års dag) utmanar vi också Linn, oss själva och dig!

  • Linn har antagit utmaningen att simma i snitt 4 018 meter/dag fram till sin födelsedag den 21 februari 2014. Varför vi valde just den sträckan har sin förklaring. På sin 11-års dag har Linn nämligen levt 4 018 dagar.
  • Vi föräldrar har antagit utmaningen att samla in 18 680 kronor till Barndiabetesfonden. Varför vi valde just den summan har också sin förklaring. Linn har nämligen haft typ 1 diabetes i 1 868 dagar när hon fyller 11 år. Nästan halva sitt liv! 1 868 kronor kändes dock för lite så vi satte till en nolla för att komma fram till utmaningens mål.
  • Men nu behöver vi din hjälp! Så här kommer utmaningen till dig! Skänk 100 kronor – 1 krona per dag fram till den 21 februari 2014 – genom att SMS:a GE 100 LINN till 726 72 eller ge valfritt belopp via kontokort. Varje gåva till Barndiabetesfonden är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott. Hjälp oss hjälpa! Ditt bidrag är viktigt! Ditt bidrag gör skillnad! Tack på förhand!

Läs gärna blogginlägget Ökad kunskap och förståelse – del 13 och reportaget med Linn i dagens Skövde Nyheter om du missade det.

Tack för att du har hängt med i bloggen under de här 14 dagarna! Och välkommen tillbaka!

 

Besök vår Insamling till förmån för Barndiabetesfonden som genomförs med hjälp av Charity Storm under perioden 14 november 2013 till 21 februari 2014.

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


nio − = 1