Ökad kunskap och förståelse – del 10

diabit.se kan man läsa följande:

Den som har diabetes anses ha högt blodsocker när det överstiger 8 mmol/l. Vid blodsocker över 10 mmol/l rinner sockret ut via njurarna och urinen. Det kallas för att njurtröskeln passerats. Man kan då mäta sockerhalten i urinen. Man kissar mer, blir törstig och trött när blodsockret blir högt.

Om du har läst tidigare inlägg hade du kanske redan anat det. Att symtomen en typ 1 diabetiker får när blodsockret är högt är de samma som vid insjuknandet. Andra symtom kan också förekomma, till exempel huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

Som jag redan har berättat är det många faktorer att ta hänsyn till när vi ska dosera insulin till en måltid: mängden kolhydrater, måltidens storlek och sammansättning, blodsockervärdet innan måltiden, hur mycket aktivt insulin som finns kvar i kroppen från tidigare givna doser, den fysiska aktivitetsnivån före respektive efter måltiden – och för att krångla till det lite extra så påverkar stress, tillväxt och infektioner mycket. Som du säkert förstår så är det en svår balansgång. Det är oundvikligt att Linn drabbas av både låga och höga blodsockervärden.

Det är framför allt de sistnämnda faktorerna som gör det hela så innerligt svårt. Vi brukar med glimten i ögat säga att diabetesen spelar oss ett spratt – och det gör den flera gånger dagligen.

När Linn ser en spännande sporthändelse på TV eller live liksom när hon läser en spännande bok eller ser en spännande film som berör henne leder det ofta till att hon får förhöjt blodsocker.

Bakgrunden till det är att kroppen reagerar på samma sätt som när stenåldersmänniskan blev anfallen av ett vilddjur. Utan att vi viljemässigt kan påverka det så förbereder sig kroppen för att slåss eller fly. Denna reaktion omfattar bland annat att binjurarna utsöndrar hormonet adrenalin som ökar produktionen och frisättningen av socker från levern. Med en fungerande insulinproduktion tar en frisk person lätt hand om det extra sockret medan den som har diabetes får förhöjt blodsocker.

Det hände till exempel förra lördagen när Linn och Jonny tittade på filmen Titanic. Tack vare att Linn har kontinuerlig glukosövervakning (CGM) kunde vi se att blodsockret var stigande. Vi gav en korrigeringsbolus (extra insulin) omkring klockan 19:00.

En del menar att man bör undvika att behandla ett stressbetingat högt blodsocker med extra doser insulin. Dels är det svårt att värdera stressnivån och dels sjunker blodsockret av sig självt efter någon timme. Nu är dock diabetes typ 1 en individuell och mycket komplex sjukdom. När det gäller Linn så ter hon sig sällan som exemplen i läroböckerna. Vår erfarenhet är att Linn behöver extra insulin för att bryta den stigande trenden. Det lärde vi oss i samband med OS i London sommaren 2012 när Linn fick högt blodsocker varje kväll i TV-soffan när hon tittade på finalerna i simning.

Hur tror du Linn mår när hon har högt blodsocker? Precis som vid låga blodsockervärden så känner Linn sällan av sina höga blodsockervärden (hyperglykemi) numera. Ibland kan hon beskriva samma symtom som vid lågt blodsocker. Tecknen vi kan se är också de samma som vid lågt blodsocker. Jag kan dock komma på ett undantag. När Linn spelar piano med högt blodsocker kan hon inte läsa noterna och när hon spelar piano med lågt blodsocker träffar fingrarna inte rätt tangenter.

Vårt mål är att Linn ska ligga mellan 4 och 7 mmol/l (normalområdet för friska). Då är chansen störst att hon mår bra idag men också imorgon. Det finns nämligen många vetenskapliga bevis för att bra blodsockerkontroll lönar sig i form av att komplikationerna kommer senare och blir färre (läs mer i del 12). Som förälder gäller det att ta ansvar och göra sitt yttersta 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året.

I nästa del:

Det finns en del risker med insulinpump som man bör vara medveten om. Den stora nackdelen med insulinpump är att man får en mycket liten insulindepå eftersom man enbart använder direktverkande insulin. Om insulintillförseln blockeras – fel på pumpen, slangen eller nålen – kan Linn snabbt få symtom på insulinbrist som högt blodsocker, illamående och kräkningar. Vid insulinbrist bildas giftiga syror (ketoner) i kroppen, med risk för syraförgiftning (ketoacidos). Ett utdrag ur boken Älskade Vampyr – om livet med ett barn med diabetes typ 1:

Palle och sjuksköterskan läste journalen från akutintaget. De upptäckte att ingen mätt några ketoner. Läkaren visste förmodligen inte vad ketoner var för något. ”Vi har ofta problem med detta. På akuten måste de veta lite om mycket och ibland blir det väldigt fel”, förklarade hon. Ketoner och blodsocker var inte återställda förrän på kvällen. Då orkade Egil titta på film. Vår älskling fick sova på det fina sjukhuset igen, med flygplan och slangar i armbågsveck. Jag stirrade på julgranen och organiserade blanka papper och gyllene snören. Nu kunde Egil detta också. Åka ambulans. Åka sjukbår med en gul landstingsfilt över magen.

Läs gärna blogginlägget Ökad kunskap och förståelse – del 9 om du missade det.

 

Barndiabetesfonden stödjer forskning som syftar till att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Om du vill kan du hjälpa Barndiabetesfonden hjälpa genom att ge en gåva. Varje gåva – liten som stor – är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott. Vi är otroligt tacksamma för människors engagemang och generositet.

SMS:a HOPP till 729 29 så skänker du 50 kronor till forskningen kring barndiabetes.

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


5 + fyra =