Andra besöket på Barndiabetesmottagningen i Skövde

Tiden den går och nu har vi varit med Linn på vår andra besiktning på Barndiabetesmottagningen i Skövde. Faktum är att det kan kännas så en del gånger – att man är på besiktning alltså. Nakna vänder vi in och ut på oss själva och blir undersökta med förstoringsglas uppifrån och ner och nerifrån och upp. Granskade från topp till tå. Alla mindre smarta beslut ska läggas på bordet. Bedömas. Och slutligen kommer domen – blir vi godkända eller inte.

Jag vet att det finns föräldrar till barn med diabetes typ 1 som fasar för besöken på Barndiabetesmottagningen. De möts av oförståelse och känner sig ifrågasatta. Misslyckade. Kränkta. Men återigen hade vi ett bra möte där skratt och allvar blandades. Vi inledde besöket med att mäta och väga Linn och eftersom vi hade någon minut tillgodo innan utsatt besökstid så passade jag och Jonny på att göra detsamma. Första skrattet utbröt när vi insåg att Jonny hade krympt. Jag var lika lång som sist och Linn var som väntat längre. När jag ställde mig på vågen hade jag dock lättare att hålla mig för skratt. Det var alltså inte jeansen som hade krympt under vintern…

HbA1c var bättre än senast: 38 mmol/mol. Förra gången var det lite för lågt: 35 mmol/mol. Läs gärna blogginlägget Första besöket på Barndiabetesmottagningen i Skövde där jag bland annat berättar om vad HbA1c är och vilka värden vi strävar efter. Många kämpar med att sänka sitt HbA1c med tanke på att det finns många vetenskapliga bevis för att den som har ett högt HbA1c löper mycket större risk att drabbas av tidigare och svårare komplikationer. Vi har ställts inför den omvända utmaningen just nu. Vi försöker höja Linns HbA1c en aning genom att minska antalet blodsockervärden under 3,5 mmol/l. Vi är på rätt väg men balansgången är svår.

Avslutningsvis kan jag berätta att vi gick från mottagningen med lätta steg och med ett leende på läpparna. Laddade att kämpa vidare, just for today som John C. Maxwell brukar säga.

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


− 3 = två