Falkenberg Race ur ett blodsockerperspektiv

Ur ett blodsockerperspektiv lyckades vi totalt sett bra under helgens simtävling i Falkenberg. Enligt CGM-enheten låg 86 procent av värdena inom målområdet 3,5-8 mmol/l. 10 procent av värdena låg över 8 mmol/l och 4 procent av värdena låg under 3,5 mmol/l. Nu ska man dock vara medveten om att CGM-enheten inte riktigt hänger med i svängarna under en tävlingsdag och att siffrorna ovan är en aning förskönade.

På grund av CGM-enhetens fördröjning kollar vi oftast blodsockret i fingertoppen två gånger inför ett lopp. Risken är annars stor att vi missar ett snabbt sjunkande blodsocker. Klockan 12:00 i lördags inför 400 meter medley låg Linn på 4,5 mmol/l. Ett perfekt värde cirka 25 minuter innan start. Hon fick två druvsocker. Kontrollvärdet en kvart senare visade 3,4 mmol/l. Då steg pulsen på mig – druvsockret och tävlingshormonerna borde ha höjt blodsockret några mmol/l. Linn fick fem druvsocker till. Jag insåg att det skulle bli en match mot klockan. Skulle druvsockret hinna ut i blodet innan starten?

Linn lämnade insulinpumpen till mig och gick iväg. Som alltid innan ett lopp vill hon ladda på egen hand en stund innan start. Då går hon in i sig själv och är knappt kontaktbar. Otäckt lika en allvarlig känning. Jag hade koll på henne och tyckte att hon uppträdde som vanligt. Hon såg laddad ut.

Startskottet gick och Linn var i vattnet. 400 meter medley – kanske det tuffaste loppet av alla i långbana. Min puls var hög, jättehög! Hade jag varit oansvarig som hade tillåtit henne att komma till start. Av erfarenhet vet jag att hon ogillar om jag kommer till henne när hon står bakom startpallarna och värmer upp. När hon har gett mig insulinpumpen och gått i väg vill hon vara i fred. Då är det inte läge att kolla blodsockret. Punkt!

Jag kände hur min puls slog – hårt och snabbt. När Linn hade simmat 40-50 meter började jag slappna av. Fjärilsimmet såg bra ut. Hon simmade harmoniskt och tekniskt fint. Det blev inget personbästa men hon genomförde hela loppet på ett mycket bra sätt.

En stund efter loppet sade Linn: ”Jag kände mig lite yr innan loppet!” Bekymrat svarade jag: ”Hur tänkte du då?” Linn berättade då att hon hade tänkt att druvsockret nog skulle hinna ut i blodet innan starten och att det inte var någon idé att ta fler druvsocker. När hon steg upp på startpallen var hon bara pyttelite yr som hon uttryckte det. Ja, vad säger man som mamma då? Avslutningsvis kan jag berätta att blodsockret låg på 6,2 mmol/l en stund efter loppet.

Hur det gick för Linn i de andra loppen kan ni läsa om i mitt blogginlägg Rapport från Falkenberg Race.

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


7 − = ett