Vad hände med Linns blodsocker när hon tittade på basket?

När Linn ser en spännande sporthändelse på TV eller live liksom när hon läser en spännande bok eller ser en spännande film som berör henne leder det ofta till att hon får förhöjt blodsocker.

Bakgrunden till det är att kroppen reagerar på samma sätt som när stenåldersmänniskan blev anfallen av ett vilddjur. Utan att vi viljemässigt kan påverka det så förbereder sig kroppen för att slåss eller fly. Denna reaktion omfattar bland annat att binjurarna utsöndrar hormonet adrenalin som ökar produktionen och frisättningen av socker från levern. Med en fungerande insulinproduktion tar en frisk person lätt hand om det extra sockret medan den som har diabetes får förhöjt blodsocker.

Det var alltså det som hände när vi var och tittade på Linns kusin Jonas som spelade en spännande basketmatch med två förlängningar i lördags eftermiddag. Tack vare att Linn har kontinuerlig glukosövervakning (CGM) kunde vi se att blodsockret var stigande. Vi gav en korrigeringsbolus (extra insulin) och till middagen hade blodsockret normaliserats igen.

En del menar att man bör undvika att behandla ett stressbetingat högt blodsocker med extra doser insulin. Dels är det svårt att värdera stressnivån och dels sjunker blodsockret av sig självt efter någon timme. Nu är dock diabetes typ 1 en individuell och mycket komplex sjukdom. När det gäller Linn så ter hon sig sällan som exemplen i läroböckerna. Vår erfarenhet är att Linn behöver extra insulin för att bryta den stigande trenden. Det lärde vi oss i samband med OS i London sommaren 2012 när Linn fick högt blodsocker varje kväll i TV-soffan när hon tittade på finalerna i simning.

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


× 2 = sexton