En ständig följeslagare

Som en fortsättning på gårdagens blogginlägg publicerar jag idag några bilder på Linn. Till vänster på magen ur Linns perspektiv sitter Dexcom CGM-enhet (sensor och sändare) och till höger sitter infusionssetet inset II till insulinpumpen Animas Vibe som Linn bär i den svarta midjeväskan. Läs mer om produkterna här.

Innan Linn bytte behandlingsregim kände vi en viss oro inför att Linn inte skulle gilla att ha en ständig följeslagare i form av en insulinpump. Tänk om hon tycker att den är i vägen när hon klättrar, simmar etc. Tänk om hon känner sig mer sjuk. En kväll sade Linn: ”Insulinpennorna tar vi bara fram i samband med måltid och när jag ligger högt i blodsocker. Insulinpumpen kommer alltid att vara med…”

I maj 2011 beslutade sig Linn för att byta från pennregim till pumpregim och senast imorse frågade jag henne hur det känns att alltid ha Animas Vibe med CGM som ständig följeslagare. ”De är en del av mig” svarade Linn. Och det kan man nästan se på bilderna. Linn har accepterat sjukdomen diabetes typ 1 och det tror vi är enormt viktigt, se tidigare blogginlägg. Ragnar Hanås skriver i boken Typ 1 Diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna – Hur du blir expert på din egen diabetes: ”Diabetes är en kronisk sjukdom som kommer att påverka varje dag under hela livet framöver. Försök att bli vän med din diabetes (eller åtminstone inte ovän) eftersom man inte kan fly från den och vi idag inte känner till något sätt att bota diabetes.”

En annan förklaring till att Linn har tagit till sig insulinpumpen och CGM-enheten så bra är nog den att hon mår bättre. Sannolikt ett resultat av att hennes blodsocker ligger mer stabilt nu jämfört med när hon hade pennregim och enbart en blodsockermätare.

3 Kommentarer

 1. Det skulle vara jättekul att få träffa Linn så våra pumpar kan simma ikapp 🙂

  • Absolut! Vilken distans utmanar du Linn på?

 2. Hej Linn,

  Jag är lite äldre än du. 44 om en vecka men mina barn är i din ålder. Underbart att se dig sätta högt ställda mål under devisen ”inget omöjligt”. För det är det inte.
  Jag använder själv Animas Vibe och tränar mycket och hårt. Jag har kört racerbil i hela mitt liv. Och du kan tro att jag måste lita på min utrustning i 350 km/h i t.ex 24 timmars tävlingar. Tänk att att svimma i den farten! Eller som du i vatten. Vi ska vara glada att det finns lösningar för oss och vi tillsammans ska visa alla andra att vi faktiskt är lika starka, eller ännu starkare. Jag tävlingscyklar också. Äta, träna och leka med kompisar är livet. Ge järnet i bassängen och du, jag håller koll på OS 2020.

  Kram
  Calle Rosenblad / Lund

Lämna en kommentar


åtta × 9 =