Tankar kring året som gått – 2012

2012 börjar gå mot sitt slut och det är dags att titta tillbaka i backspegeln och summera året som gått. Gårdagen är historia och den kan vi inte fylla med mera innehåll men vi kan lära oss ett och annat genom att reflektera över vad som hände respektive inte hände. Faktum är att mina tidigare årssummeringar också har börjat med dessa rader. Men varför formulera om texten när budskapet känns rätt också i år.

Syftet med den här bloggen är att ge dig som läsare en inblick i vår värld – helt enkelt vår resa genom livet. Det målet har jag inte lyckats uppnå under 2012. Endast 19 blogginlägg inklusive det du läser nu har jag lyckats prestera jämfört med 97 inlägg under 2011 och 144 inlägg under 2010. Det känns lite synd när jag vet hur mycket jag har velat förmedla till er under året som gått. Under mina långpromenader har jag ofta planerat kommande blogginlägg i tanken men när jag har satt mig framför datorn har orden varit som bortblåsta. Under 2013 hoppas jag kunna prestera fler blogginlägg – årets 19 inlägg bör jag kunna slå. Hoppas ni har tålamod att vänta på min bloggåterkomst.

Om jag ska sammanfatta 2012 med några enstaka ord väljer jag DiaLog, kontinuerlig glukosövervakning (CGM), Curaçao, simning och flytt till Skövde.

När det gäller DiaLog föll inte alla pusselbitar på plats, se tidigare blogginlägg. I inlägget skriver jag: ”Nu återstår flera stora tidskrävande utmaningar att lösa innan DiaLog kan nå marknaden. Extern expertis inom områden vi saknar kompetens skulle utan tvekan vara ett mycket välkommet och värdefullt inslag.” Utan att avslöja några detaljer kan jag berätta att en spännande lösning kan vara nära. I slutet av januari kommer ett viktigt möte hållas och därefter vet vi vilken fot vi ska stå på igen. Men som vi har sagt tidigare: Vi är fast beslutna att vi ska nå marknaden – med eller utan hjälp. DiaLog är en unik lösning som kommer underlätta den dagliga diabetesbehandlingen för alla som ger applikationen en chans. Den vetskapen gör att vi kämpar vidare även om vi har tagit en time-out de senaste månaderna. Jag har också lärt mig att Jonny och jag fungerar olika som människor och att han inte ska jobba över sin förmåga under alltför lång tid. En viktig insikt.

Under 2012 när Linn har haft CGM har hon varken krampat eller varit medvetslös. Hon upplever också att hon mår bättre. Sannolikt ett resultat av att hennes blodsocker ligger mer stabilt nu jämfört med när hon hade pennregim och enbart en blodsockermätare. Insulinpumpbehandling och blodsockermätare kompletterat med CGM torde vara framtidens behandling. Utan dessa hjälpmedel har vi inte en chans att efterlikna den friska bukspottkörtelns sätt att arbeta. När allmänna ombudet för socialförsäkringen (AO) överklagade Försäkringskassans beslut som gav oss möjligheten att ha CGM på Linn gick luften ur mig. Efter några dagar reste jag mig dock – starkare än någonsin. Jag skrev ett vattentätt yttrande som fick AO att dra tillbaka sin överklagan.

Årets höjdpunkt har jag inte ens nämnt i bloggen tidigare. Under perioden 27 oktober till 11 november hade vi förmånen att få återvända till Curaçao, en soldränkt ö på 12:e breddgraden. Vi valde att näst intill tömma våra bankkonton för att kunna genomföra den här resan tillsammans med min syster Petra, hennes make Jörgen och deras vuxna barn Jonas och Maria samt Jonas sambo Malin. En alldeles underbar semestertrip med de ingredienser jag uppskattar mest av allt: fantastiskt klimat med sol och bad varje dag, bra träningsmöjligheter, god mat, härligt resesällskap med mycket skratt och lugnet som infinner sig när jag slipper tänka på allt kring matlagning, tvätt, städning etc. Och precis som under resan 2009 var mötet med delfinerna något alldeles extra.

När det gäller simningen så fortsätter Linn att utvecklas. Tekniken blir bättre och bättre liksom snabbheten och uthålligheten. Hon gör personbästa gång på gång och i grenen 200 meter frisim har hon den snabbaste tiden (2:39.19) i Sverige bland flickor födda 2003. I somras vid frukostbordet sade hon: ”Om åtta år ska jag ta OS-guld!” Och med tanke på hennes målmedvetenhet och fokus så har hon förutsättningarna att lyckas. Under flygresan hem från Curaçao summerade jag hennes simträning (exklusive snorkling) i siffror för skojs skull. Linn tränade alla dagar under semester – totalt 37 timmar. De sista sex dygnen när vi hade tillgång till en 50-meters bassäng simmade hon inte mindre än 11 pass – eller med andra siffror 48 km. Det pass jag minns lite extra och som imponerade mest på mig var när hon hoppade i bassängen klockan 04:00 och simmade 7 km.

Flytten till Skövde är den största förändringen vi har gjort under 2012. Vi lämnar tryggheten i Linköping och kastar oss handlöst utför. Det handlar mycket om att stiga ur komfortzonen och våga. Beslutet känns läskigt men ändå rätt, se tidigare blogginlägg. Vi vet vad vi har men inte vad vi får men med inställningen att det kommer bli bra så hoppas vi att det blir så. Linn älskar att simma och att inte låta henne göra det hon älskar mest av allt finns inte på världskartan. Kommentarerna vi har fått från människor i vår omgivning när de inser att beslutet enbart handlar om Linns drömmar och mål samt hälsa värmer våra hjärtan. Tack!

Jag låter min statusuppdatering på Facebook den 21 december avsluta denna årssummering. Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


nio − = 1