Tankar kring året som gått – 2011

2011 börjar gå mot sitt slut och det är dags att titta tillbaka i backspegeln och summera året som gått. Gårdagen är historia och den kan vi inte fylla med mera innehåll men vi kan lära oss ett och annat genom att reflektera över vad som hände respektive inte hände. Vi läste någonstans att ”Lycka är att minnas gårdagen, drömma om morgondagen och att leva i nuet” och det sammanfattar vår livsfilosofi ganska bra.

Faktum är att mina tidigare årssummeringar också har börjat med dessa rader. Men varför formulera om texten när budskapet känns rätt också i år. Syftet med den här bloggen är att ge dig som läsare en inblick i vår värld – helt enkelt vår resa genom livet. Linns typ 1 diabetes finns med henne och påverkar familjen 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året och därför är många blogginlägg diabetesrelaterade. Om vi kan öka kunskapsnivån och förståelsen kring sjukdomen genom att dela med oss av vår vardag så är varje timme framför datorn väl investerad tid. Jag har valt att skriva naket och ärligt för jag tror inte på att försköna bilden. Det blogginlägg som har väckt mest reaktioner under året är Kramper och medvetslöshet – när jag minst anar det.

Vad har då hänt under 2011? Om du ska sammanfatta året med ett enda ord – vilket ord väljer du?

Jag väljer ordet simning. Aldrig tidigare har jag tillbringat så många timmar i Simhallen och på Tinnerbäcksbadet som åskådare. Under några år tränade jag i vatten 6-7 pass/vecka men i år har jag suttit på en bänk med kläderna på och följt Linns framfart i bassängen. I vatten känner Linn aldrig sina låga blodsockervärden vilket gör att jag måste ha koll på henne hela tiden. Simningen rivstartade för övrigt under årets första vecka med träning varje dag och med dubbla pass på tisdagen. Tanken var att de yngsta barnen kunde hoppa över ett och annat träningspass men för Linn som älskar att simma fanns inte det med på världskartan. Jag började drömma om simning, blodsockervärden, insulindoser, mellanmål och känningar. Jag var helt slut när jag vaknade.

Utan tvekan är vatten Linns element. Framstegen hon gör är enorma. Under året har hon deltagit i 10 simtävlingar och hon har simtränat 198 gånger varav 10 pass med gips. 1 september ramlade hon nämligen på skolgården och ådrog sig en distal radiusfraktur. Inte en tår fällde hon trots att hennes mimik avslöjade att det gjorde riktigt ont. Dagen innan hon blev av med gipset sade hon: ”Mamma, meningen med att jag bröt armen kanske är att jag skulle bli starkare i benen och därmed bli en bättre simmare.” Linn är bara 8 år men hon har högt uppsatta mål med sin simning och hon vet att träning ger färdighet. Och om det är någon som vet hur man jobbar mot ett mål så är det Linn, återkommer till det lite senare.

Jonny funderade länge och till sist valde han ordet insikter. Vilket känns spännande eftersom jag i skrivandets stund inte vet vilka insikter han har gjort. Men ikväll när vi äter middag ska han berätta för oss. Linn och jag är förväntansfulla.

Linns ord är roligt. Hon log med hela ansiktet när hon skuttade upp i mitt knä, kramade mig och svarade på min fråga. ”Allt har varit roligt” fortsatte hon. Och faktum är att detta beskriver Linn på allra bästa sätt. Alltid glad, alltid positiv. Hon har en fenomenal förmåga att fokusera på det som har varit bra och glömma det som har varit mindre bra. En timme tidigare hade hon varit medvetslös och krampat lätt. Vi är enormt tacksamma för Linns positiva attityd. Den hjälper henne att tackla diabetesmotgångar och andra utmaningar i livet på ett bra sätt.

Som jag redan nämnt vet Linn hur man jobbar mot ett mål. Hennes jultidningsförsäljning är ett bra exempel på hennes målmedvetenhet och fokus. I år var hennes mål en iMac 21,5” och precis som förra året skapade vi ett dokument med en affirmation och en bild på premien hon önskade sig. Vi lade också till en stapel vars höjd illustrerade summan hon ville sälja för. När hon insåg att hon skulle nå sitt mål höjde hon ribban och fortsatte jobba fokuserat. Till slut hade hon sålt jultidningar till 80 kunder för totalt 22 000 kr. Som tack för en framgångsrik försäljning fick hon en iMac 21,5” och en iPhone 4. För pengarna som blev över köpte hon sig en baddräkt, en film och ett spel till Xbox Kinect. Hon ordnade också så hon fick fria SMS och mobilsurf under ett år. Helt fantastiska premier eller som en vän till familjen, som till vardags arbetar som läkare, sade: ”Jag vill också sälja jultidningar!”

Och så knyter vi ihop den här årssummeringen med lite reflektioner kring Linns diabetes. Jag vill betona att diabetes typ 1 är en individuell och mycket komplex sjukdom. När det gäller Linn så ter hon sig sällan som exemplen i läroböckerna. Sjukdomen förändras dessutom över tid så det som fungerade bra för Linn 2009 – fungerar inte idag. Eller så fungerar det idag men inte imorgon.

I höstas när jag visade Filmen om Linn på ett föräldramöte i skolan så slog det mig att mycket har förändrats sedan jag gjorde filmen för cirka två år sedan. Min spontana reaktion efter att ha sett filmen var: ”Vad enkelt det var då!” Och då syftar jag inte på första delen av filmen när Linn ännu var frisk utan på den andra delen av filmen när Linn hade fått diagnosen diabetes typ 1. Självklart var det inte enkelt att uppnå bra blodsockerkontroll under Linns första år – förstå mig rätt! Men om jag jämför med hur vi har det idag, då var det enkelt. Det handlar som alltid om att ha perspektiv. Läs gärna blogginlägget med mina reflektioner här.

En annan stor förändring som har skett under året är att Linn har bytt behandlingsregim, från pennregim till pumpregim. Sedan en tid har hon också kontinuerlig blodsockermätning (CGM). Under 2012 kommer jag berätta mera om detta. Men som jag skrev till Försäkringskassan här om veckan när jag kompletterade min vårdbidragsansökan: ”Att gå tillbaka till pennregim och enbart ha tillgång till en blodsockermätare skulle kännas som att gå tillbaka till stenåldern. Insulinpumpbehandling och blodsockermätare kompletterat med CGM torde vara framtidens behandling. Utan dessa hjälpmedel har man inte en chans att efterlikna den friska bukspottkörtelns sätt att arbeta. Vi är säkra på att de akuta komplikationerna i form av medvetslöshet och kramper vid låga blodsockervärden och ketoacidos vid höga blodsockervärden kan minimeras. De framtida komplikationerna torde också komma senare och bli färre med en optimerad diabetesbehandling. I tidigare ansökan har vi redan beskrivit värdet av att äta regelbundet med reglering av mängd och innehåll samt värdet av att utföra fysisk aktivitet.”

2011 kommer gå till historien som året när Linn började simträna. Det kommer också gå till historien som året när jag sov minimalt. Linns diabetes är mycket svårinställd och det är framför allt nätterna som stökar. När sömnkontot står på minus fungerar jag inte tillfredsställande som människa och då är det viktigt att påminna sig om att det är jag som väljer hur jag tar det. Det gäller att ha perspektiv. Det gäller att fokusera på det som är bra. Det gäller att känna tacksamhet.

Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt År! Vi ser fram emot 2012! Hoppas du också gör det! Carpe Diem!

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


6 − = två