Tankar kring året som gått – 2009

2009 börjar gå mot sitt slut tillsammans med det första decenniet på 2000-talet. Det är dags att titta tillbaka i backspegeln och summera året som gått. Gårdagen är historia och den kan vi inte fylla med mera innehåll men vi kan lära oss ett och annat genom att reflektera över vad som hände respektive inte hände. Vi läste någonstans att ”Lycka är att minnas gårdagen, drömma om morgondagen och att leva i nuet” och det sammanfattar vår livsfilosofi ganska bra. Vi lever i nuet och känner dagligen tacksamhet över att ha tak över huvudet, ben att gå med och ögon att se med. Vi drömmer också om framtiden. Vi tycker det är viktigt att fokusera på det som är bra och vi försöker att inte lägga för mycket energi på det som är mindre bra.

Som alla vet kan livet förändras på en tiondels sekund. Vårt liv förändrades natten till den 11 januari 2009 när Linn fick diagnosen diabetes typ 1. Vi minns det som igår – hur undersköterskans ansiktsuttryck förändrades när blodsockermätaren inte kunde ange hur högt blodsockret var trots att Linn inte hade ätit någonting på många timmar. Många som drabbas av sjukdom eller olycka frågar sig: Varför vi? Vi vände på frågan: Varför inte vi? Vi tror att allt som händer har en mening även om man inte alltid förstår vilken, vilket man sällan gör när ett oskyldigt barn drabbas. Vi tror inte på slumpen eller att vi människor har tur eller otur. Den där natten hade vi egentligen ingen aning om vad som väntade oss. Vi hade begränsat med kunskap om sjukdomen diabetes typ 1. Vi lovade Linn att vi skulle läsa in oss på området så vi skulle kunna ge henne bästa möjliga förutsättningar att klara livet. Vi lovade också varandra att Linn inte skulle få några komplikationer vid 25-års ålder på grund av att vi inte hade gjort vårt yttersta.

En del saker måste man acceptera att man inte kan förändra. Att leva efter mottot ”Det är som det är” är en framgångsfaktor för oss. Vi tror att attityden är oerhört viktig. ”Det viktiga är inte hur jag har det utan hur jag tar det” sammanfattar vår filosofi. Redan när Linn var några år gammal började vi säga till henne: ”Du har alltid ett val. Du kan välja att vara glad eller välja att vara ledsen och sur – men det är alltid smartare, klokare och visare att välja att vara glad.” Den där natten visade vi Linn vägen genom att fortsätta vara glada och tacksamma för allt vi har. Vi bestämde oss där och då för att klara detta tillsammans och att bli ännu starkare som familj. När vi tittar tillbaka på 2009 kan vi konstatera att Linn har valt att fortsätta vara glad och ha en positiv inställning till livet. Det är vi enormt tacksamma för.

Vi har mötts av mycket okunskap och fördomar under det här året. Vi valde därför att göra Filmen om Linn som illustrerar tiden före respektive efter diagnosen. Filmen har visats 1 102 gånger på YouTube och det glädjer oss mycket. Många har hört av sig efter att ha sett filmen och det värmer våra hjärtan. Tack!

Året har kännetecknats av insulininjektioner, blodsockermätningar och känningar i tid och otid. Vi kommer självklart minnas allt extra pyssel som Linns diabetes har fört med sig. Året har också kännetecknats av tacksamhet, glädje och skratt samt fysisk aktivitet i ur och skur. Vi har liksom tidigare år genomfört en mängd härliga utflykter och aktiviteter men i år har vi fått planera och kartlägga allt på ett helt annat sätt. Heldagsutflykten till Tunaberg i början på augusti minns vi lite extra. Bra klättring, fantastiskt väder, massor med blåbär och Anna som hängde i sin klättersele längs med klippväggen för att kunna fotografera och filma.

Resan till Curaçao blev mycket lyckad, se tidigare blogginlägg. Linn pratar ofta om sköldpaddorna hon såg, om delfinerna hon fick vara nära och om trapetsen hon fick prova.

2009 kommer gå till historien som ett lyckat år. Vi kommer mest av allt att minnas Linns leende och enorma glädje i allt hon gör. Hennes hunger att lära sig nya saker och hennes kluriga kommentarer. Vi har lärt oss mycket om hur människokroppen fungerar och under 2010 kommer vi dela med oss av våra insikter i nya blogginlägg. Vi kommer reflektera över balans och harmoni liksom frustration, fysisk aktivitet och mycket annat.

Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt År! Carpe Diem!

Inga kommentarer än.

Lämna en kommentar


× 7 = fjorton